Hvorfor "All About That Bass" ikke skal være din kropspositivistiske, feministiske anthem

Sangen er efterhånden gammel. Den kom ud i 2014, og dengang var jeg kæmpe fan! Endelig en kvinde, der stolt stod frem og var stolt af sin krop! Jeg var vild med det. Det har jeg faktisk været lige siden... Indtil jeg gik og sang den for mig selv tidligere i dag, og det slog mig, hvor enormt ekskluderende og hvor lidt "woman-power"-agtig, den er.


Meghan Trainor er en sej kvinde, der har skrevet sange siden hun var 11 og som selv producerer. Men lad os være ærlige. Hun er hvid, normativt smuk, og okay, clearly not a size two. Måske tyk i hendes branche, men ikke som sådan i den virkelige verden.

Den første sang, jeg hørte fra hende, var den her. I All About That Bass siger hun stolt, at hun stadig kan danse, og at hun har that boom boom that all the boys chase. Er boom boom hendes bagdel? Bryster? Moves på dansegulvet? Moves i sengen? Jeg er så forvirret.

Og hvorfor er det vigtigt, at mændene jagter dig? Og ikke bare nogle, men all the boys.

Hov... Det er ikke mænd. Det er drenge. Det her med at være noget for mændene, det vender vi tilbage til i omkvædet...


Meghan fortsætter: All the right junk in all the right places. Det vil sige, at der er en rigtig måde at være fyldt med junk (tyk), og en forkert måde at være tyk på. Os, der er tykke, ved godt, at det er tilfældet.

Hvis fedtet er fordelt over hele kroppen, så man ligesom ikke stikker for meget frem eller til siden, så er man "heldig" og "rigtigt" tyk. Jeg var i mange år lidt hemmeligt stolt, fordi folk ikke troede på mig, når jeg sagde, hvad jeg vejede. Fordi mit fedt simpelthen sad "rigtigt". Heldige mig...

Det næste vers har jeg det cool med. Fordi hell yeah, vi ved godt alle sammen, at photoshop findes, og at det vi ser i bladene er løgn. Heldigvis ser jeg flere og flere reklamer, der bryder med det her. Og det gør mig vældig glad. Og JA, every inch of you is perfect from the bottom to the top. Uanset størrelse.


Godt. Så når vi omkvædet. Som var det, jeg gik og sang lidt for mig selv tidligere.


My mama, she told me "dont worry about you size".

She says, "Boys like a little more booty to hold at night."


Igen er det vigtigt, at du godt må være tyk, fordi det vil mændene (drengene) faktisk gerne have. Hvorfor skal mit udseende "godkendes" af en mand, før det er okay? Havde det nu været "du skal ikke bekymre dig om dit udseende, fordi du er smuk og dejlig, lige præcis som du er, og hvis en mand ikke vil være sammen med dig, fordi du er tyk, så vil du nok heller ikke have noget at gøre med den mand. Hvis han kun ser dit ydre, og vælger dig fra pga. dét, hvad skal du så med ham? Du er en stærk, modig kvinde, og han er en idiot, hvis han ikke kan se det." Men det klinger måske ikke helt så godt på melodien.

Meghan fortsætter:


You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll So if that's what you're into, then go 'head and move along

Vi springer lige over, at hun igen henvender sig til en mand. Dét, der springer mig endnu mere i øjnene er, at der bliver set enormt meget ned på andre kvinder, der vælger at leve deres liv på en anden måde end Meghan. Det er ikke særlig søster-solidarisk, Meghan. Vi skal alle sammen have lov til at være her. Om vi elsker at gå i høje hæle, få ordnet negle, have ekstensions, bruge makeup osv, eller om vi har det dejligt i sneaks og ikke ved, hvor det er meningen, man skal bruge en eyeliner, det er fuldstændig underordnet! Vi er alle sammen kvinder, og vi skal løfte i flok. Vi skal ikke begynde at se ned på hinanden på baggrund af de valg, vi træffer, når det kommer til vores udseende. Så vinder patriarkatet, sgu.


I'm bringing booty back Go 'head and tell them skinny bitches that No, I'm just playing, I know you think you're fat But I'm here to tell you... Every inch of you is perfect from the bottom to the top

Her giver Meghan udtryk for, at hun "ved, at alle synes, de er tykke". Og at hun gerne vil fortælle, at du er perfekt, som du er. Ja tak. Mere af det. Så længe bitches siges, som fyrene i byen kalder hinanden "bro". Og hvor er det dog helt forfærdeligt, at det er så almindeligt, at synes, at man er tyk, at det sagtens kan skrives i en sang, uden nogen tænker mere over dét. I øvrigt er det åbenbart negativt at føle sig tyk. Ha, som om jeg ikke vidste det. Det vidste jeg godt. Men jeg forstår faktisk ikke, hvorfor det er sådan. Ikke længere.

"Tyk" er et deskriptivt ord. Det er et tillægsord. Hvis man er modsat "tynd" (eller det nye: slank, som er bedre end tynd, så vidt jeg forstår), så er man tyk.

Man er ikke samtidigt grim. Eller uelskelig. Eller uønsket. Eller ulækker. Eller doven. Eller dum. Eller det modsatte af dejlig, hvad det så end er.

Hvor har jeg dog mange gange fået et svar, der lyder: "Nej, du er dejlig!", når jeg har sagt, at jeg var tyk. Til dét vil jeg nu bare sige: "Jeg sagde ikke, jeg ikke var dejlig. Jeg sagde, jeg var tyk. Og bare rolig. Det er jeg okay med at være."

63 visninger1 kommentar

Seneste blogindlæg

Se alle